Figueres
Figueres està situada a l'extrem nord-oriental de Catalunya. Amb una població de 45.000 habitants, és la ciutat més important de les properes a la frontera amb França, i articula un important node de comunicacions que la converteixen en la porta d'entrada i punt de parada obligada de viatgers i turistes que entren i surten del Estat espanyol.
Situada al centre d'una extensa planura fluvial, Figueres és la capital de la comarca de l'Alt Empordà, el seu centre econòmic i sociocultural. La vocació turística de la comarca converteix Figueres en el centre neuràlgic de la Costa Brava, una de les zones turístiques més importants de Catalunya. La seva posició geogràfica i estratègica la converteixen en un important centre de comunicacions dotat d'una gran accessibilitat.
El viatger pot arribar directament per carretera o bé en tren. Per carretera s'accedeix a través de l'autopista A-7 (sortida núm. 4, Figueres sud, si es ve de Barcelona i sortida núm. 3 si es ve de França), de la N-II i de la N-260 procedent de Portbou . Pel que fa al ferrocarril, l'estació està ubicada al centre de la ciutat i hi tenen parada tots els trens de la línia internacional Barcelona-Portbou/Cervera, les unitats que fan de pont directe amb Barcelona, i els trens amb destinació a Madrid i altres punts de l'Estat. Està prevista l'arribada del TGV (Tren d'Alta Velocitat) que unirà, de manera ràpida i còmoda, Figueres amb les principals ciutats espanyoles i europees. Davant de l'estació de tren es troba ubicada l'estació d'autobusos que és un punt de parada de les línies internacionals així com de sortida i arribada dels autobusos de les línies catalanes i comarcals.
Figueres compta, a més, amb un important patrimoni monumental en el qual destaquen les seves velles muralles medievals i el castell de Sant Ferran, així com abundants mostres d'arquitectura modernista i neoclàssica que apareixen disseminats per tot el centre de la ciutat. Als molts atractius que té Figueres, s'uneix la seva privilegiada situació, el que permetrà descobrir les belles localitats de la Costa Brava. Als afores, domina la ciutat sobre un turó el castell de Sant Ferran, fortalesa que va ser construïda al segle XVIII. Les seves colossals dimensions, i els seus més de tres quilòmetres de perímetre, la converteixen en una de les majors d'Europa. El casc històric de Figueres queda delimitat per vestigis de la seva antiga muralla, aixecada en l'Edat Mitjana per defensar la vila. D'època medieval es conserven bells racons com la plaça de l'Ajuntament, remodelada en estil neoclàssic i on s'alça l'edifici consistorial, o l'entorn del carrer Magre, on s'ubicava l'antiga jueria.
La Rambla és principal passeig i autèntic eix vertebrador de la ciutat. Aquesta animada via comercial concentra els més ambiciosos projectes arquitectònics dels segles XIX i XX, impulsats en la seva majoria per la puixant burgesia local de llavors. Cal destacar la gran profusió d'edificis modernistes, com la Casa Cusí, la Casa Puig-Soler o la Casa Salleras, i d'estil neoclàssic, entre els quals cal esmentar la Casa Bonaterra, la Casa del Cafè Progrés i la Casa Polideseia.
Dins de l'arquitectura religiosa, mereix especial atenció l'església de Sant Pere. Construït originàriament en estil romànic, el temple parroquial va ser reedificat al segle XIV sota cànons gòtics. Posteriorment van ser afegits alguns elements com ara el creuer i l'absis, ambdós del segle XVIII.
Altres edificis d'interès són la capella de Sant Sebastià, d'origen medieval i remodelada a principis del s. XVII, i el convent dels Caputxins, complex edificat en el segle XVIII.
*Font: www.figueres.cat / www.spain.info/es